Nieuws vanuit bestuur Dorpsbelang Wijckel - september 2017 
Bezuinigingen buitensportaccomodaties, verkoop schoolpad, financieel overschot dorpsbelang, reflecterende huisnummers

Bezuinigingen op buitensportaccommodaties door gemeente De Fryske Marren
Zoals eerder gemeld heeft de gemeentelijke raadscommissie die de gemeenteraad zou adviseren over de bezuinigingen, haar advies opgeschort omdat ze eerst de verenigingen wilden raadplegen over de gevolgen.

Dit is j.l. 9 september voor de korfbalverenigingen van Harich en Wijckel inderdaad gebeurd in de kantine van KC Harich. Beide korfbalverenigingen die door de bezuinigingen fors getroffen zouden worden, hebben daarbij uitgebreid aan een brede groep raadsleden de gevolgen duidelijk kunnen maken: zelf de velden moeten maaien en onderhouden door inzet van meer vrijwilligers als de gemeentelijke bijdrage aan buitenkorfbal geheel vervalt, aanschaf van machines en daarom een hogere contributie.

Door beide Dorpsbelangen werd dit aangevuld door te wijzen dat de noodzakelijke hogere contributie leidt tot minder sportparticipatie. Dit laatste heeft niet alleen gevolgen voor de leefbaarheid van beide dorpen, maar ook voor de volksgezondheid.

Verkoop schoolpad Dr. Hattinkstrjitte
Door verkoop van de school heeft het openbare pad langs de school zijn functie voor de school verloren. De gemeente is daarom voornemens het pad te gaan verkopen aan omliggende eigenaren.

Ons is gebleken dat het pad door sommige gebruikt wordt om wandelend een ommetje te maken of een afstekertje te maken naar de Heerenhoogweg en andersom. Tevens is het voor sommige huizen een ontsluiting van de achtertuin.
Wij hebben daarom bij de gemeente gepleit om bij verkoop aan een of meerdere aanpalende grondeigenaren "het recht van overpad" in het koopcontract op te nemen zodat een ieder er gebruik van kan maken, nu en in de toekomst. Dit "recht van overpad" zou niet alleen een theoretische zin in het koopcontract moeten zijn, maar ook praktisch dienen te functioneren door geen beperking middels muren, heggen, hekjes of andere afscheidingen.

Financieel overschot Dorpsbelang Wijckel
Ook voor de zomervakantie is dit al gemeld. Momenteel blijft er per jaar, dankzij het quitte draaien van het Dorpsfeest, een bescheiden bedrag over van de ledencontributies.
Er worden nogmaals gemotiveerde ideeën gevraagd om dit uit te geven ten behoeve van Wijckel.
Gaarne een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reflecterend huisnummerbordje buitengebied
Elders op de website bij de rubriek “Nieuws” staat uitgebreid “het hoe en wat” dat de gemeente tegen korting eenmalig aan inwoners buiten de bebouwde kom de mogelijkheid biedt een reflecterend huisnummerbordje aan te schaffen.

Bekijk als pdf

Joomla templates by a4joomla