Op 30 maart 2018 kondigde het COA aan dat er 11 AZC's, waaronder Balk, gesloten worden.

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) sluit het centrum omdat er minder asielzoekers naar Nederland komen. 
De totale capaciteit voor de opvang en begeleiding van asielzoekers wordt nog voor eind van dit jaar teruggebracht van 31.000 naar 27.000 beschikbare opvangplaatsen, waarvan 5.000 plekken reservecapaciteit.

Kiezen tussen Balk en Sneek

Er zijn in Friesland 2 huurlocaties; Sneek en Balk. Er is voor Balk gekozen op basis van een aantal criteria, meldt Henk Wolthof, regiomanager van het COA. Er is onder meer gekeken naar de voorzieningen in de centra en of het COA de locatie in bezit heeft of niet. Het huurcontract van Sneek loopt nog wat langer door dan dat van Sneek. Bovendien beschikt Sneek over iets meer voorzieningen dan Balk. Het draait om details.

11 AZC's dicht

De volgende AZC's worden gesloten: Balk, Musselkanaal, Veenhuizen, Alkmaar, Zeewolde, Nijmegen (Stieltjesstraat), Utrecht (Overvecht), Zeist, Goes, Maastricht (Malberg) en Sweikhuizen.

Sluitingsplan

Het COA geeft aan dat zij ruim de tijd neemt om samen met betrokken gemeenten en andere samenwerkingspartners een afgewogen sluitingsplan op te stellen.
Naar verwachting zal de daadwerkelijke sluiting van het AZC in Balk in september/oktober zijn. De 400 bewoners worden voor eind oktober overgeplaatst naar andere centra. Er wordt rekening gehouden met de schoolvakanties, zodat kinderen na de vakantie op een andere school kunnen beginnen.

"De opfang yn Balk wie koart, mar goed", sprak burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren over het korte bestaan van het AZC in Balk.

Joomla templates by a4joomla