Op 10 mei 2018 is ons mooie dorp een minibieb rijker geworden. Deze is te vinden aan de Menno van Coehoornweg 9 en is 24/7 geopend voor elke boekenliefhebber.

Initiatiefnemers van minibieb It Lytse Boekehús zijn Richard en Sandra, respectievelijk de technisch beheerder en de bibliothecaresse van de minibieb. Zij hebben het plan voor de minibieb opgevat om daarmee iets terug te doen voor het dorp.

“Wij zijn hier een aantal jaren geleden komen wonen en willen niet meer weg. We wonen hier met zoveel plezier dat we het dorp en de inwoners iets terug willen geven. Wij hebben gekozen voor een minibieb, omdat we zelf veel van lezen houden en daardoor veel boeken te delen hebben, maar wij weten ook dat lezen voor veel mensen een vorm van ontspanning is.”

20180514 it lytse boekehus 2

De minibieb staat als een soort groot vogelhuis op twee palen.

Duurzaam en sociaal
Voor Richard en Sandra is de minibieb ook een manier van duurzaam leven. “De boeken worden nu niet één keer, maar misschien wel tien keer gelezen, elke keer door andere mensen. Daarnaast hebben we de minibieb bedoeld als een extra sociaal trefpunt in het dorp. Mensen gaan elkaar tegenkomen bij de minibieb en zullen gaan praten over de boeken die ze hebben gelezen. Zo leren we zelf ook meer mensen kennen.”

Verhalen voor iedereen
Minibieb It Lytse Boekehús is niet alleen bedoeld voor de inwoners van Wijckel. Ook iedereen die de minibieb passeert, op weg naar Balk of naar Sloten, kan stoppen en kijken wat de minibieb te bieden heeft. De spelregels zijn heel duidelijk. De boeken kunnen worden geleend, geruild of worden gehouden als iemand er geen afstand meer van kan doen. Dit is op de zijkant van de minibieb "op syn frysk" aangegeven met: LIENE, MEINIMME, RUILJE.

20180514 it lytse boekehus 3Op de speciale Facebook-pagina en het Twitter-account van It Lytse Boekehús wordt regelmatig aangegeven of er weer nieuwe aanwinsten zijn. De minibieb heeft ook een blog waarin de technisch beheerder en de bibliothecaresse het laatste nieuws brengen, boekrecensies geven en eigen geschreven verhalen publiceren. “Minibieb It Lytse Boekehús biedt gratis verhalen aan iedereen. Dus kom gerust offline én online een kijkje nemen!”

Joomla templates by a4joomla