Nieuws vanuit bestuur Dorpsbelang Wijckel - mei 2024 
Overleg gemeente, Griene romte, Groene loper, Lelieteelt, Energiebesparing, Bestuursleden gezocht.

Regulier overleg met de gemeente

Waarschijnlijk was het reeds opgevallen bij de aanwezigen van de laatste jaarvergadering dat er geen wethouder of de dorpencoördinator aanwezig was. In overleg met de gemeente en op basis van een gemeentelijke Notitie Koarte Lijntsjes is er besloten om halfjaarlijks met Dorpsbelangbestuur, contactwethouder en de dorpencoördinator apart te overleggen. Dit geeft de gelegenheid om de zaken meer uit te diepen, in plaats van op een jaarvergadering via vragen bij de Rondvraag zaken te horen en waar niet onmiddellijk een antwoord op gegeven kan worden

Werkgroep Griene Romte

Het kuierrondje “Wikel fan in oare kant besjoen” van j.l. 26 april was een groot succes. Met ruim 100 deelnemers is gebleken dat er bij de Wikelaars grote  interesse bestaat om verder te kijken dan hun eigen straat of tuin, en graag komen op onbekende (drassige) plekken in het buitengebied van Wikel. We danken de werkgroepleden, en andere vrijwilligers die meegeholpen hebben, voor de interessante en fraaie wandeling langs de onbekende bosranden en natte weilanden. Vele oversteekjes over sloten waren gemaakt, met zelfs af en toe een leuning. Wat een voorbereiding, en wat een geluk met de eerste mooie, droge dag in april. Nogmaals, dank aan Griene Romte en hou vooral de traditie in stand.

Werkgroep Groene Loper

Er worden momenteel aparte houten bordjes gemaakt om te komen tot een betere bewegwijzering van de route langs het Slotermeer, het weiland bij het huisjespark en langs de Luts. Ook wil de werkgroep, waar zowel mensen uit Wijckel als Balk deel van uitmaken, ergens een extra bankje neerzetten, bloemenmengsels langs de route inzaaien en de kunstwerken goed onderhouden en eventueel uitbreiden. Ook onveilige situaties zoals verrotte balken op een bruggetje heeft de aandacht van de werkgroep.

Lelieteelt in Gaasterland

Eerder op de website bij Nieuws Dorpsbelang (juli-september 2023) is vermeld dat het moeilijk gaat worden om een convenant af te sluiten tussen de gemeente. lelietelers en omwonenden. Zoals bekend wordt er bij de lelieteelt veel, en veelvuldig, bestrijdingsmiddelen (ook wel gewasbeschermingsmiddelen genoemd) gebruikt. Door tv-uitzendingen en acties van omwonenden is er veel informatie bekend en zijn er door omwonenden op verschillende plekken in Nederland processen gevoerd. Zie de website aardigeburen.nl Het laatste proces van begin mei heeft geleid tot een verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bij de lelieteelt in de buurt van huizen, scholen en kinderspeelplaatsen. De rechter heeft het voorzorgprincipe laten prevaleren en het onderzoek en advies van de Ctgb (Commissie Toelating Gewasbeschermings-middelen) als onvolledig beoordeeld. Een convenant afsluiten of regels afspreken in omgevingsplannen lijkt daarom volgens Dorpsbelang Wijckel minder zinvol omdat omwonenden altijd naar de rechter kunnen stappen en dan bijna altijd gelijk krijgen. Waarschijnlijk is het wachten op nadere wetgeving voor de lelieteelt en tot die tijd geldt het oordeel van de rechter.

Energiebesparing woonhuizen

Bij de gemeente zijn er initiatieven gestart om te komen tot meer energiebesparing in woonhuizen. Een voorbeeld van een actie is het opzetten van “Fixteams”. Fixteams zijn vrijwilligers die bij de huizen in de buurt langsgaan om kleine energiebesparende producten aan te brengen. Denk hierbij aan ledlampen, tochtstrips, radiatorfolie en meters om het elektriciteitsgebruik van apparaten te meten. Niet alleen draag je bij aan het besparen van energie, je ontvangt als vrijwilliger ook nog eens een vergoeding van €50,- per bezochte woning die gebruikt kan worden voor culturele doeleinden.. De producten worden gratis beschikbaar gesteld vanuit Gemeente de Fryske Marren.  Recentelijk is dit ook bijvoorbeeld in Balk gebeurd.

Wat is er nodig om een fixteam op te zetten?

  • Een aantal vrijwilligers die willen helpen met fixen. Dit mag ook in samenwerking met verenigingen. Zij krijgen dan de vergoeding van €50,- / woning die ze kunnen schenken aan een eigen gekozen vereniging.
  • Het werven van woningen doormiddel van een deur-tot-deur flyer-actie.

Wat kun je verwachten als vrijwilliger/werkgroep?

  • €50,- aan energiebesparende middelen per woning beschikbaar gesteld door Gemeente DFM.
  • €50,- aan vrijwilligersvergoeding per woning beschikbaar gesteld door Stichting PEB.
  • Hulp bij het maken van flyers.
  • Een middag/avond waarbij de energiebesparende middelen worden getoond en waar instructies worden gegeven over hoe je ze toepast.

Lijkt het zinvol om meer te weten over energiebesparing in dorp of buurt? Neem dan contact op met Richt Fokkens via 0610052213 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwe bestuursleden Dorpsbelang gezocht

Zoals reeds op de website, bij Nieuws Dorpsbelang, april 2024, in het verslag van de jaarvergadering vermeld stond, gaan binnenkort 3 bestuursleden van Dorpsbelang stoppen met hun bestuursactiviteiten. We zoeken een nieuwe voorzitter, secretaris en penningmeester. Als u wilt vermijden dat u op uw schouder getikt gaat worden door een van de huidige bestuursleden met de vraag “is het niet tijd, na jarenlang woonachtig te zijn in het dorp en nog nooit in Dorpsbelang gezeten te hebben, om zitting te nemen in het bestuur van Dorpsbelang”, meldt u dan uw interesse via onze email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of informeer bij een van de huidige bestuursleden wat het werk inhoudt. Gemiddeld komen we 1x per 5-6 weken bij elkaar en het bestuur bestaat regulier uit 5 personen.

Bekijk als pdf

Joomla templates by a4joomla