In de fantasy-cyclus The Witcher van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski komt een personage Menno Coehoorn voor.

Wie bekend is met 'The Witcher', dat kan zijn van de boeken, de game(s), maar ook de Netflixserie, is misschien wel opgevallen dat daar een 'bekend' personage in voorkomt: Menno Coehoorn.
Menig Wikeler moet die naam wel heel bekend in de oren klinken, 'onze' bekende Wikeler vestingbouwer Baron Menno van Coehoorn.

The Witcher
The Witcher is een fantasy-cyclus van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. Van deze internationale bestseller zijn tevens 3 videogames, een graphic novel èn een televisieserie verschenen.
Deze boekenreeks en vele andere werken hebben van hem een van de bekendste fantasy auteurs in Polen gemaakt in de jaren 90 van de 20e eeuw.
De Poolse gameproducent CD Projekt RED creëerde een RPG-game (Role Playing Game) voor PC gebaseerd op dit universum, genaamd The Witcher, die in oktober 2007 werd uitgebracht en diverse vervolgen kent. Hiervan zijn wereldwijd meer dan 50 miljoenen exemplaren verkocht.
In 2019 bracht Netflix een serie uit die is gebaseerd op de The Witcher boekenserie van Sapkowski. Het eerste seizoen van de serie werd op 20 december 2019 beschikbaar en was Netflix's best bekeken originele titel van dat jaar. Op 17 december 2021 kwam het tweede seizoen beschikbaar.

Menno Coehoorn is één van de namen in The Witcher met een nogal Hollands tintje.
Op de website Gameliner.nl heeft men een aantal van die Hollandse namen in The Witcher wat nauwer onder de loep genomen:

MENNO COEHOORN
The Witcher kent een hoop Nederlandse namen, maar dit is misschien wel de meest Hollandse van ze allemaal. Menno Coehoorn klinkt zo typisch Nederlands dat het als het ware de naam van je buurman had kunnen zijn. Dat wordt nog duidelijker wanneer we de volledige naam van deze Nilfgaardse soldaat wat nauwer onder de loep nemen.
De voornaam Menno is afgeleid van het Friese ‘Meine’ en dus niet te missen als Nederlandse naam. Ook ‘Coehoorn’ is een typisch Nederlandse achternaam. Met dergelijke invloeden zou je bijna denken dat deze soldaat echt heeft bestaan.

Grappig genoeg is dat ook het geval. Menno Coehoorn is gebaseerd op de Nederlandse militair Menno van Coehoorn, die leefde in de achttiende eeuw. Van Coehoorn is grotendeels bekend geworden door zijn positie als generaal-majoor van de infanterie in de Negenjarige Oorlog en zijn rol bij de verdediging van Namen en Hoei. Gedurende zijn leven heeft Van Coehoorn zijn stempel gedrukt op de Nederlandse geschiedenis, waardoor hij zelfs drie eeuwen na zijn dood in 1704 nog een monument heeft staan bij zijn graf in het Friese plaatsje Wijckel. Ook is zijn naam gegeven aan meerdere straten in heel het land, waardoor Van Coehoorn naast zijn rol in The Witcher ook voortleeft in het hedendaagse Nederland.

MennoCoehoorn in The Witcher

Waar sommige Nederlands klinkende namen in The Witcher overduidelijk wortels hebben in de Lage Landen, is het niet altijd even duidelijk of Andrzej Sapkowski bewust keek naar onze taal bij de creatie van sommige van de namen in de serie. Toch zijn er beslist een aantal overduidelijke invloeden aan te wijzen – van de Nederlandse leenwoorden in het Nilfgaardian tot de Nederlandse militair Menno van Coehoorn.

Bron en afbeelding: Gameliner.nl

Joomla templates by a4joomla