Dorpsgenoot Sytse Bouwhuis heeft dit jaar de Johan de Jongboom gewonnen, de jaarlijkse natuurprijs van Omrop Fryslân.

'It is foar my al hielendal gjin muoite om de dingen te dwaan dy’t ik doch'

Het nieuws werd bekendgemaakt in het radioprogramma Op & Ut van Omrop Fryslân. Verslaggever Karen Bies en cameraman Theo Lighthart belden samen met Houkje Rijpstra, directeur van Omrop Fryslân, en voorzitter van de jury, bij de winnaar aan om hem te verrassen met de prijs.

Sytse Bouwhuis krijgt Johan de Jongboom

Sytse was aangedragen door achttien personen. Hij verzorgt met veel passie al jarenlang natuurexcursies. Hij vindt het een eer dat hij de prijs heeft gewonnen, maar blijft bescheiden. „It is foar my al hielendal gjin muoite om de dingen te dwaan dy’t ik doch. Dat sit yn my en giet my goed ôf. Dus hoe grut is de fertsjinste dan?

Sytse is een groot bewonderaar van bioloog Johan de Jong. „De kennis dy’t De Jong hat moat je net ûnderskatte. Ik fyn it nochal wat dat ik dizze priis krij.” Sytse verzorgt al 35 jaar Vroege Vogelexcursies, andere vogelexcursies en lezingen en is eigenaar van het Boukeboskje bij zijn huis.

In dat kleine bos, dat ooit nog zo verwaarloosd was, streeft hij naar een zo groot mogelijke verscheidenheid aan bomen, struiken en andere planten. Verder staan er bouwwerken die een schuilplaats bieden aan dieren als egels, vleermuizen en vogels. Het Boukeboskje is vrij toegankelijk, waardoor Sytse mensen bereikt en hun betrokkenheid bij de natuur vergroot.

Sytse Bouwhuis krijgt Johan de Jongboom02

Passie doorgeven

Sytse steekt veel energie in het begeleiden van nieuwe gidsen en vogelliefhebbers. Zo hoopt hij zijn passie voor de natuur over te brengen op anderen. Op veel manieren zorgt hij ervoor dat bij talloze mensen ‘zaadjes’ worden geplant om de aandacht voor biodiversiteit te vergroten. Hij heeft ook aan de wieg gestaan van de oprichting van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid in Gaasterland.

De Johan de Jong-boom is een eerbetoon aan bioloog Johan de Jong, die jarenlang een vaste natuurrubriek had in het programma Op & Ut van Omrop Fryslân. Om te laten zien hoe belangrijk de natuur is en blijft voor de Omrop, is De Jong toegezegd om uit zijn naam ieder jaar een boom te geven aan het beste particuliere natuurinitiatief van Fryslân.

De winnaar van de prijs mag kiezen waar de Johan de Jong-boom moet staan. In november van dit jaar wordt de boom van Sytse Bouwhuis geplant.

Bron: Balkster Courant
Foto's: Jan Tijsma

Joomla templates by a4joomla