Gemeente De Fryske Marren en woningcorporaties Dynhus en Accolade starten een campagne over geldzorgen. Met de campagne roepen ze iedereen met geldzorgen op om hulp te vragen.

Geldzorgen zijn slopend

Altijd piekeren, de post niet meer openmaken, afspraken afzeggen. Familie en vrienden uit de weg gaan, geen bezoek meer ontvangen, nooit meer iets leuks hebben om naar uit te kijken. Het zijn allemaal gevolgen van geldzorgen of schulden. En daar komen schaamte, schuldgevoel en zelfverwijt nog bij. Joey (getrouwd, twee kinde­ren) en Claudia (gescheiden, twee kinderen) weten het maar al te goed. Ze hebben het allemaal meegemaakt.

Continu stress

Als je geldproblemen hebt, ben je daar de hele dag mee bezig. Joey weet er alles van. Het gaat nu weer goed met hem en zijn gezin, maar ze hebben zware tijden achter de rug. Joey: ‘Door ziekte en werkloosheid raakten we in de financiële problemen. We hadden huurachterstand en waren bang dat we ons huis kwijt zouden raken. We waren het overzicht helemaal kwijt.’

Schaamte

Joey en Claudia vonden het allebei heel moeilijk om hulp te vragen. Er is veel schaamte. Claudia: ‘Ik krijg nóg kippenvel als ik terugdenk aan die tijd. Ik had een ton schuld. Maakte mijn post niet meer open. Ik zocht in de kast naar statiegeldflessen, dan kon ik nog een pak spinazie kopen. De kinderen deden polonaise als er een keer wat geld was voor snoep. Zo kon het echt niet langer. Ik had hulp nodig.‘

Het sociaal wijkteam helpt

Toch kwamen Joey en Claudia in actie: ze belden met het sociaal wijk­team van gemeente De Fryske Marren. Daar kregen ze heel snel hulp. De schulden zijn dan niet weg, maar je wordt geholpen met oplossingen. Je staat er niet meer alleen voor. Je krijgt bijvoorbeeld een budgetcoach of komt in een schuldsaneringstraject.

Budgetcoach

Echtpaar Gonnie en Wiebe kreeg ook hulp van een budgetcoach. Zij hadden nog geen schulden, maar hun situatie veranderde. Daardoor kwam hun inkomen ver onder bijstandsniveau. Net op tijd trokken ze aan de bel. Gonnie: ‘Er kwam zoveel geld minder binnen per maand, dat gingen we nooit redden. Onze budgetcoach heeft ons hartstikke goed geholpen en nu lukt het.’

Vraag hulp

Herkent u deze situatie? Heeft u zelf geldzorgen of schulden? Voorkom dat het steeds erger wordt.

Kom in actie en vraag hulp. Bel het sociaal wijkteam van uw gemeente. Of de woningcorporatie van uw huurwoning. Kijk eens op www.defryskemarren.nl/geldzorgen.

Inspiratieavonden voor huurders met energiecoaches en budgetcoaches

In november en december organiseren de huurdersverenigingen vijf inspiratieavonden in de regio Zuidwest Friesland. Tijdens deze avonden geven energiecoaches en budgetcoaches tips hoe je kunt besparen op je energie en uitgaven.

20221118 inspiratieavonden huurdersverenigingen

Joomla templates by a4joomla