Om inbraken te voorkomen, heeft de politie enkele jaren geleden de Witte voetjes-actie in het leven geroepen.

Tijdens deze actie doen agenten zich voor als insluipers en leggen, als er ongezien binnen kan worden gekomen, een wit voetje op de grond. Dit is een papieren flyer in de vorm van een schoenafdruk.
Op de flyer staat de tekst: ,,Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn".

witte voetjes actie 2022

Bewustwording

Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van het risico op insluiping. De flyer bevat naast een waarschuwing ook preventietips, contactgegevens voor meer informatie en een verwijzing naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in maatregelen met het Politie Keurkmerk Veilig Wonen.
Met de witte voetjes-actie wil de politie bewoners er bewust van maken dat een echte inbreker dit ook zou kunnen doen.

Aftrap in Joure

De afgelopen week werd de actie uitgevoerd in diverse wijken in Joure. Hierbij bleek in één van de wijken ruim de helft van de tuinen niet afgesloten te zijn. Diverse spullen, zoals elektrische fietsen, barbecues, gereedschap: bijna alles binnen handbereik.
De agenten in kwestie raakten hier in rap tempo de witte voetjes kwijt. Als de agenten op een bepaald moment ‘betrapt’ worden komt een bewoner verhaal halen. De agenten leggen het doel van de actie uit. Op de vraag wat men gedaan zou hebben als het  echte insluipers waren geweest zou (het minder urgente nummer) 0900-8844 gebeld zijn.
Volgens de agent mag je in dit geval altijd 112 bellen.

Overige kernen DFM

De komende periode wordt deze actie door de politie herhaald in diverse delen van De Fryske Marren. Volgens de politie in verband met het oplopende aantal woninginbraken in dit gebied.
Wees dus gewaarschuwd en controleer bij jezelf eens hoe gemakkelijk erbij jou kan worden ingeslopen.

Joomla templates by a4joomla