Op 30 november 2022 is, na enkele jaren, weer een herhalingstraining reanimatie gegeven in dorpshuis Irene.

In ons dorp hangen sinds 2010 2 AED's (automatische externe defibrillator), ooit uitgereikt en geplaatst door de gemeente. Deze hangen bij dorpshuis Irene en bij de huisartsenpraktijk (voorheen bij de Bargebeck). Ook bij camping 't Hop hangt een AED.
Klaas Ybema is, sinds de plaatsing van de AED's, onze contactpersoon en coƶrdinator voor het organiseren van de (herhalings-)trainingen.
De opleidingen/trainingen vinden normaliter elke 2 jaar plaats, maar door corona had de laatste training in mei 2018 plaatsgevonden.
De trainingen worden verzorgd door medewerkers van het Antonius ziekenhuis in Sneek. Dit betreft de training BLS (basis life support) en behandelt reanimeren met en zonder gebruik van de AED.

Dit keer waren er 10 deelnemers. De training werd verzorgd door Sandra Hobma, verpleegkundige op de hartbewaking in Sneek.
Na een introductieronde werd uitleg over het reanimeren gegeven. De handelingen, waaronder het geven van borstcompressies en beademing, werden voorgedaan op een reanimatiepop.
Daarna mocht iedereen, onder het toeziend oog van de trainster, de handelingen zelf gaan uitvoeren op de 2 meegebrachte reanimatiepoppen.

20221130reanimatietraining 5

Hier en daar werden wat tips gegeven om de handelingen nog beter te kunnen uitvoeren.
Na uitleg over het gebruik van de AED werd in 2-tallen het reanimeren met gebruik van de AED geoefend. Hierbij werden steeds andere situaties als uitgangspunt genomen.

20221130reanimatietraining 1
20221130reanimatietraining 3
20221130reanimatietraining 4

Na afloop werd de avond nog even geƫvalueerd en werden de diplomakaarten afgetekend, zodat iedereen weer 2 jaar gecertificeerd is en kan worden opgeroepen als zich in de buurt een reanimatie-situatie voordoet.

Om te kunnen worden opgeroepen voor assistentie bij een reanimatie kan men zich registreren bij HartslagNu.

Een nuttige en leerzame, maar zeker ook gezellige, avond, waarbij iedereen weer even op scherp is gezet.

Foto's Internetredactie Wijckel. De foto's zijn geplaatst met toestemming van de deelnemers en trainster.

Joomla templates by a4joomla