Nieuws vanuit bestuur Dorpsbelang Wijckel - april-mei 2021 
Financiën, pleintje, jaarvergadering, herdenking, kosten glasvezel

Financiën

Door de coronamaatregelen zijn er nog steeds bijzonder weinig activiteiten. Een van de weinige voordelen hiervan is dat we dit jaar, maar ook vorig jaar, weinig geld hebben uitgegeven. We zoeken daarom nu naar nuttige uitgaven voor het dorp.
Gaarne uw ideeën hiervoor mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of mondeling doorgeven aan een bestuurslid die u persoonlijk kent.

Inrichting Pleintje centrum

Met de gemeente zijn we in overleg over de herinrichting van het pleintje in het dorp. De gemeente heeft een eerste schets gemaakt waar we binnenkort commentaar op zullen geven. Het is in ieder geval duidelijk dat het autovrij zal worden, dus ook geen parkeerplaats meer voor omwonenden of campers. De nadere invulling met plantenperken, meer zitjes en een eventueel kunstwerk is onderwerp van gesprek.

Planning jaarvergadering vrijdag 1 oktober

Het lijkt erop dat de Corona-maatregelen, dankzij de vaccinaties, nu in snel tempo versoepeld worden en einde zomer wellicht geheel verdwenen zullen zijn. We hebben daarom gepland dat we de uitgestelde jaarvergadering van 2020, maar ook die van 2019, die we op het laatste moment moesten afgelasten, op vrijdag 1 oktober zullen houden. In mei planden we nog op 9 juli, maar dit was, gezien het te verwachtte bezoekersaantal, te optimistisch.
Na de zomer komt de eerstvolgende Wikelflecht, waarin we alle jaarstukken publiceren, pas uit op 27 september. Vandaar de eerst daaropvolgende vrijdag, en dat is 1 oktober.
Hopelijk wordt dit een van de eerste ontmoetings-momenten in ons dorp waar veel mensen aanwezig kunnen zijn.

Herdenking 4 mei

Ook dit jaar heeft Dorpsbelang een bijdrage geleverd om een krans te leggen bij het graf van verzetsstrijder Jeen Hornstra, bij onze Burchtkerk (zie foto). Een vrij kale aangelegenheid omdat er door de Coronamaatregelen, net zoals in 2020, geen mensen aanwezig konden zijn.
Gelukkig kon nog wel de kerkklok geluid worden en de “Last Post” door Henk Boersma geblazen worden.

Kosten glasvezel buitengebied

In de Wikelflecht van maart j.l. heeft een commentaar gestaan van Jelle en Antje Faber waarin ze hun verbazing uitspraken dat de eigen bijdrage van 250 euro voor de aanlegkosten van de glasvezel voor de huizen in de bebouwde kom is komen te vervallen, maar dat de 1600 euro ineens of 13 euro/mnd  voor het buitengebied niet is veranderd.
Zij vroegen zich hierbij af waarom dit niet wat eerlijker verdeeld kon worden i.v.m. het Mei en Foar Elkoar gevoel en of Plaatselijk Belang daarin niet een rol kan betekenen.
Wij hebben hun inmiddels een brief geschreven waarin wij stellen dat wij ons als Dorpsbelang weliswaar sterk hebben gemaakt voor een prachtige ontwikkeling als "glasvezel", met name in het buitengebied, maar dat we geen invloed hebben op de kostenverdeling. Glasvezel aanleggen in het buitengebied is altijd duurder dan in de bebouwde kom, de voordelen zijn daar ook het grootst omdat daar meestal nog geen coaxkabel ligt. Dit is wel het geval in de bebouwde kom waardoor er al een redelijk snelle Internetverbinding en goede tv- en radio ontvangst aanwezig was.
Het vervallen van de eigen bijdrage in de bebouwde kom is een puur commerciële beslissing van "Delta Fiber", waarschijnlijk ingegeven om te concurreren met de coaxkabel. Dorpsbelang ziet zichzelf niet als een verdeelsleutel die geld gaat innen bij aangeslotenen op de glasvezel in de bebouwde kom, en dit vervolgens gaat verdelen onder de aangeslotenen in het buitengebied. Dit vereist veel organisatie en een financiële verantwoordelijkheid waar we niet voor uitgerust zijn. Tevens dient het gecoördineerd te worden met alle andere Dorpen. De gedachte is zeker sympathiek, maar de uitvoering had de kabelmaatschappij moeten regelen toen de eigen bijdragen bekend werden en dit moeten overleggen met alle Plaatselijke Belangen en/of de gemeenten De Fryske Marren en Sudwest Friesland.

Bekijk als pdf

Joomla templates by a4joomla