Dorpsgenoot Jan Veeken heeft een uitgebreide analyse gemaakt van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen.

Uitslag TK verkiezingen 2023 in Wikel, DFM en Landelijk
en vergeleken met TK verkiezingen 2021

Opkomst

In Wijckel was de opkomst met 84% een stuk hoger dan landelijk (78%), maar gelijk met onze gemeente DFM (ook 84%). In 2021 bij de 2e Kamerverkiezingen was de opkomst in Wijckel een stuk lager (71%). Waarschijnlijk had dit te maken met de Covidperiode waarbij in Wijckel niet vervroegd gestemd kon worden over meerdere dagen en daarom mensen wegbleven omdat ze geen risico wilden lopen op besmetting in het stemlokaal.

20231122 UitslagenTweedeKamerverkiezingenJV

Winnaars en verliezers

Ook in Wijckel is op de PVV het meest gestemd, slechts enkele stemmen meer dan op de BBB. Elk scoren ze 20%. Voor de PVV was dit enigszins slechter dan in de gemeente DFM en landelijk, daar scoorde ze rond de 25%. Voor de BBB daarentegen was het met 20% in Wijckel hoger dan in de gemeente (11%) en landelijk (5%). Bij de provinciale verkiezingen eerder dit jaar scoorde de PVV in Wijckel nog een schamele 3%, en bij de landelijke verkiezingen in 2021 in Wijckel 11 %. De BBB scoorde in Wijckel begin 2023,  bij de Provinciale verkiezingen, waarschijnlijk door de vele boeren protesten, nog ruim 43%, en nu 20%. Ook in DFM (11%) was de BBB een stuk lager dan begin 2023 toen het nog 34% scoorde. Het verlies van BBB van afgelopen jaar is waarschijnlijk naar de PVV gegaan.

Verdere conclusies: Evenals de scores landelijk en in onze gemeente was er in Wijckel een enorme aardverschuiving, zeker door de forse winst van de PVV. Ook de BBB won, maar dus lang niet zo fors als begin van dit jaar. Grote verliezers in Wijckel waren vooral de VVD (van 19 naar 8%), het CDA (van 17 naar 8%) en ook D66 (van 9 naar 3%). GL/PvdA ging in Wijckel en DFM gering omhoog (met 1%), terwijl ze landelijk wel duidelijke winst (van 11 naar 15,5%) boekte.

Begin 2023 noemde ik alsof Wijckel, in vergelijking met 2018-2021,  het christelijk stemmen had ingeleverd  voor het op de boeren stemmen. Dit gezien het enorme verlies van het CDA en enorme winst van BBB. Nu lijkt het erop dat er vooral proteststemmen zijn geweest om te zorgen dat Den Haag beter gaat luisteren naar vooral het platteland op het terrein van bestaanszekerheid en migratie. Dit gezien de grote winst voor vooral de PVV en NSC, en ook de BBB.

Weinig verschillen

Bij de SP, D66, NSC,  Forum, CU, PvdD, SGP,  Denk, Volt en JA21 verschillen de scores in Wijckel, onze gemeente en landelijk niet zoveel van elkaar. Hooguit 1-3% verschil.

Uw Stemanalist, Jan Veeken

Tekst & grafiek: Jan Veeken

Joomla templates by a4joomla