In een houten woning in Wijckel is onlangs aantasting door de boktor geconstateerd.

De boktor valt onder de categorie houtvernielende insecten.
Om te voorkomen dat er sloopwerkzaamheden moeten plaatsvinden moet de woning een begassingsbehandeling ondergaan, waardoor de houtaantastende boktorren voor 100% worden afgedood.
Deze behandeling, die wordt uitgevoerd door de firma van Meijel, moet tevens voorkomen dat er kruisbestuiving plaatvindt naar ander gebouwen in de directe omgeving.
Tijdens deze behandeling wordt de woning volledig ingepakt in een zwart-gele tent.
Omwille van de veiligheid tijdens het begassen, het betreft hier, zoals op de borden te lezen is, een giftig gas, wordt de directe omgeving tot 10 meter rondom de woning afgezet met hekwerk en afzetlint.

20170530 boktorbestrijding 01

20170530 boktorbestrijding 03

De behandeling neemt ongeveer 4 dagen in beslag en is gepland van 29 mei t/m 1 juni 2017.
Hopelijk heeft de behandeling het gewenste effect en kunnen de bewoners weer snel terugkeren naar hun woning.

De boktor

Het is een houtinsect dat in hoge mate hout aantast en letterlijk opvreet. In het latijns heet dit insect de Hylotrupes bajulus.
Een volwassen exemplaar van de boktor is 1 tot 3 centimeter lang, is 
bruinzwart van kleur en heeft 2 grijsachtige vlekken op het dekschild. De larven van het houtinsect hebben een lengte tot ongeveer 3 cm en zijn geelwit van kleur.

De boktor zelf leeft niet van hout en leeft bovendien maar twee weken. De larve echter is zeer vraatzuchtig en kan meer dan tien jaar oud worden voor de verpopping plaatsvindt, hoewel 4 tot 5 jaar gebruikelijker is en als de omstandigheden gunstig zijn nog sneller. De hoeveelheid aangevreten hout is enorm, en de larven kunnen, indien ze al te massaal voorkomen, hele dakconstructies wegvreten.
In oude gebouwen moet de boktor als een gevaar worden gezien. Ook kunstwerken, tuinhuisjes, kasten en andere houten voorwerpen worden aangevreten, naaldhoutsoorten als 
vuren en grenen hebben de voorkeur.

Joomla templates by a4joomla